Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ....

                                             

      
      Μια ακόμα σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε και τα σχολεία, αφού αποχαιρέτησαν τους μαθητές και τις οικογένειες τους, ολοκληρώνουν τις γραφειοκρατικές εργασίες για την όσο το δυνατό πιο πλήρη ετοιμασία για την επόμενη χρονιά.
      Κάθε τέτοια εποχή και πριν ο νους αφεθεί στη θερινή ραστώνη  κάνει ένα μικρό απολογισμό. Έναν απολογισμό για όσα έγιναν, για όσα δεν ήταν κατορθωτό να γίνουν, για όσα σχεδιάζονται για το επόμενο έτος.  Απολογισμό που σε οδηγεί στο δρόμο της αυτοαξιολόγησης, σημαντικού βήματος για τον εκπαιδευτικό και που θα αναδείξει τις σωστές και λάθος επιλογές, θα συνεισφέρει στη βελτίωση και θα αποτελέσει καθοδηγητή για το μέλλον.
        Η αλήθεια είναι ότι τα σχολεία αποτελούν τους πρώτους μεγάλους κυματοθραύστες των κοινωνικο-συναισθηματικών ζητημάτων των ατόμων και των ευρύτερων ομάδων όπως των οικογενειών. Για αυτό και γίνονται δέκτες όλης της παλέτας των ανθρώπινων συναισθημάτων και των διακυμάνσεων τους. Ο ρόλος του θεσμού αλλά και των προσώπων που του δίνουν "σάρκα και οστά" έχει μεταβληθεί πολύ γρήγορα και  σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκπαιδευτικοί παρά την επιστημονική κατάρτιση που υπάρχει και εμπλουτίζεται όσο  κυλούν τα χρόνια στην έδρα με το πολύτιμο διαμάντι της εμπειρίας, καλούνται να διαδραματίσουν ρόλους που ξεφεύγουν από τον βασικό τους. Ρόλοι ψυχολόγων,κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών σε ένα σχολείο που πρέπει να είναι ανοικτό στη συνεκπαίδευση, αν θέλει να λέγεται σύγχρονο. Ρόλοι που απαιτούν διακριτικότητα, σεβασμό στο διαφορετικό, συνεχές  ανασκάλεμα των σε ευρισκόμενων σε εντροπία τάσεων της σύγχρονης παιδαγωγικής, αυστηρότητα αλλά και ανθρωπιά.
         Η πολυπλοκότητα του έργου  είναι αυτό που από τη μία κάνει την αποστολή πιο δύσκολη και από την άλλη το στοιχείο που ακόμα και σήμερα κάνει το συγκεκριμένο λειτούργημα ελκυστικό. Ζώντας μέσα στο χώρο για πάνω από 30 χρόνια πιστεύω ακράδαντα ότι, όποιος τον έχει αγαπήσει, μπορεί να σταθεί σήμερα με αξιοπρέπεια, με ευγένεια, με τα σωστά και τα λάθη του. Δεν υπάρχει αλάνθαστος και τέλειος/α, όταν έχεις να διαχειριστείς ψυχές. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Απλά στον απολογισμό βλέπεις τι πήγε καλά και τι όχι, επανασχεδιάζεις και επιλέγεις. Έτσι το νέο σχολικό έτος σε βρίσκει πιο"έτοιμο" για νέα ταξίδια με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Η ουσία βρίσκεται στο να μη μένεις στάσιμος και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι. Τα λάθη είναι αφορμή για προβληματισμό. Πρέπει να απενοχοποιούνται, για να είναι χρήσιμα. Μόνο έτσι έχουν αξία.
       Με αυτές τις σκέψεις λέμε

Κ Α Λ Ο      Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι

και ραντεβού το Σεπτέμβρη.

Υ.Γ. Το blog θα παραμείνει ενεργό το καλοκαίρι και μέσω αυτού θα γίνονται παρεμβάσεις, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνεί μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: