Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014



ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

       Το τέλος του καλοκαιριού επεφύλαξε μια μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα και την πνευματική ζωή του τόπου γενικότερα, αφού έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών (σε ηλικία 108 ετών) ο Εμμανουήλ Κριαράς.
Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές των γλωσσικών και όχι μόνο ζητημάτων και μεγάλος υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας. Από μικρή ηλικία μέχρι τα βαθιά του γεράματα δημοσίευσε 60 βιβλία και 1000 άρθρα υπερασπιζόμενος τα “πιστεύω” του. Παράλληλα η σύνταξη του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας, που έχει καθιερωθεί διεθνώς και ως Λεξικό Κριαρά, αποτελεί το έργο ζωής. Ο ίδιος συνέταξε του 14 πρώτους τόμους παραδίδοντας το αρχείο του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας το οποίο έχει εκδώσει άλλους 5.  
 Η συνεισφορά του στην καθιέρωσή της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, καθώς και του μονοτονικού συστήματο γραφής ήταν κομβική. Νομοτελειακά αποτέλεσε μέλος όλων των επιτροπών που ανέλαβαν αυτή την κολοσσιαία μεταρρύθμιση που στο εκπαιδευτικό κομμάτι άλλαξε την πορεία των εξελίξεων. Πάντοτε υποστήριζε πως: «.....εκείνος ο επιστήμονας που έχει συνείδηση των καθηκόντων του των πνευματικών, πρέπει όσο γίνεται να εκλαϊκεύει την επιστήμη του». Μετά την καθιέρωση της δημοτικής και μέχρι το θάνατό του ο Κριαράς συνέχισε να υπερασπίζεται τη χρήση της δημοτικής. Αρθρογραφούσε συχνά, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρήση της γλώσσας και προτείνοντας λύσεις.
Η πνευματική κληρονομιά που αφήνει κυρίως σε όσους αποτελούν κομμάτι της εκπαίδευσης είναι τεράστια και ίσως ανεκτίμητη. Ο Εμμανουήλ Κριαράς θα παραμείνει ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νεότερης πανεπιστημιακής ιστορίας του τόπου και παράδειγμα για τις επόμενες γενεές, που θα βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: